All Categories
Featured
Table of Contents
Het is véél beter om al je geld in contante euro’s mee te nemen en dit ter plekke op de zwarte markt te wisselen. Waar jaren geleden het devies voor Cuba was: neem zoveel mogelijk contant geld mee, was dat de laatste tijd veranderd omdat je tegenwoordig overal op Cuba kunt pinnen.
En wissel je euro’s vervolgens om naar CUP op de zwarte markt; liefst met behulp van de eigenaars van de casas particulares waar je slaapt. Zomaar zelf een geldwisselaar op straat zoeken is niet aan te raden, maar de eigenaars van casas particulares kunnen je helpen aan een betrouwbaar wisselpersoon.
Ik zou aanraden steeds zo’n €200 per persoon per keer om te wisselen naar CUP en de rest bij je te houden in euro’s. Tip: op de website El Toque kun je dagelijks zien wat de informele wisselkoers op de zwarte markt voor de CUP momenteel is. In het nieuws lees je nu wel eens dat de prijzen in Cuba vanwege de inflatie enorm gestegen zijn, en dat rondreizen door Cuba hierdoor een stuk duurder is dan voorheen.
Voor de Cubanen zelf, die geen toegang hebben tot euro’s of dollars, zijn veel dingen duurder geworden. Prijzen zijn omhooggegaan en hun salarissen zijn niet evenredig meegestegen, plus er zijn geen aanvullende inkomsten vanuit het toerisme. Maar voor reizigers die harde valuta meebrengen, en die hun euro’s omwisselen naar CUP op de zwarte markt, pakt Cuba dus wat goedkoper uit.
Als je op alleen rijst en bonen kan leven kan je redelijk goedkoop de dag doorkomen, maar eet je graag een goede maaltijd in restaurants en wil je ook wel eens bij een tapasrestaurant of Italiaan terecht, reken dan op zo’n 8-15 euro per avondmaaltijd. Verder nog goed om te weten: naast het betalen in CUP is het in sommige Cubaanse staatswinkels alleen maar mogelijk om te betalen met een bankkaart (taxi).
Het is dus handig om een creditcard mee te nemen naar Cuba. Het ingewikkelde punt van geld in Cuba brengt me bij het volgende onderwerp: maak van tevoren zoveel mogelijk reserveringen voor je reis. Het is op dit moment niet mogelijk om sommige dingen ter plekke aan te schaffen, zoals bijvoorbeeld een huurauto of reserveringen voor sommige excursies (taxi jabbeke).
Als je van tevoren al zoveel mogelijk boekt, heb je geen gedoe met het ter plekke (niet kunnen) betalen, in welke valuta dan ook. Een huurauto boeken in Cuba is wat ingewikkelder dan je misschien denkt. Alle huurauto’s zijn eigendom van de Cubaanse staat en er zijn maar een paar agentschappen waarbij je kunt huren.
Je reserveert ze het beste zo lang mogelijk van tevoren, want het kan zomaar zijn dat er geen beschikbaarheid meer is als je te lang wacht. De meest betrouwbare website om een huurauto in Cuba te reserveren is via TUI Cars, zij werken samen met de Cubaanse staatsagentschappen en je vindt er een overzichtelijk aanbod met prijzen.
Ga je dus met een huurauto op pad, zorg dan dat je OP TIJD je tank bijvult. Het kan zijn dat de komende drie tankstations die je passeert geen benzine hebben en dat risico wil je natuurlijk niet lopen. Ook kunnen wachttijden bij het tankstation flink oplopen, soms tot wel drie uur. taxi speedy.
Omarm dat dit erbij hoort, of kies voor reizen per privétaxi’s als je dit niet ziet zitten – dan zorgt je chauffeur ervoor dat de tank altijd vol zit en gaat hij bij het tankstation in de rij staan op de dag dat jij een leuke excursie gaat doen. Voel je er niet rot over, de chauffeur is al lang blij dat hij inkomsten heeft.
Wie niet per huurauto rondreist, is in aangewezen op het openbaar vervoer. Dat bestaat in Cuba uit de toeristenbussen van staatsbedrijf Viazul, aangevuld met de informele gedeelde taxi colectivos en privétaxi’s. De website van Viazul is in november 2021 helemaal vernieuwd en je vindt er het laatste nieuws over routes en tickets (taxi aéroport zaventem tarif).
Dat laatste hebben wij regelmatig gedaan, als we bijvoorbeeld een minder gebruikelijke route willen afleggen of op een tijdstip willen vertrekken waarop er geen gedeeld vervoer is. Privétaxi’s zijn ter plekke te regelen, wederom het gemakkelijkst via de eigenaars van je casa particular. Casas particulares zijn de leukste manier van overnachten in Cuba.
Ik regel mijn casas zelf het liefst via de website , waar je een heel uitgebreide keus vindt door heel Cuba. Je betaalt vooraf een aanbetaling van 15% en de rest betaal je contant ter plekke aan de eigenaren van de casa. Op de website van Homestay. com kun je foto’s bekijken van de kamers, recensies lezen van andere reizigers en staat er een aantal toegekende hartjes bij elke casa.
Ik vind het echt een hele fijne website en heb via mijn blog alleen maar positieve reacties gekregen van andere reizigers die mijn aanbevelingen hebben opgevolgd. Nog iets wat je al van tevoren moet regelen is je visum voor Cuba. Of eigenlijk beter gezegd: je toeristenkaart. Dit groengele papiertje moet je laten zien bij het aan boord gaan van je vliegtuig, dus je moet hem al tijdig thuis aanschaffen.
Op dit moment kost het visum €35 per persoon - taxi carolo numero gratuit. Als je in Cuba een excursie wilt doen die geregeld is door de staat, bijvoorbeeld via de agentschappen van Cubatur of Infotur, dan dien je die ter plekke af te rekenen met een creditcard. Het is niet mogelijk om deze contant te betalen in euro of CUP.
Excursies die door particulieren worden aangeboden, zoals per oldtimer door Havana of paardrijden tussen de tabaksvelden in Viñales, die kun je het beste afrekenen in contante euro’s. De Cubanen die deze tours organiseren willen veel liever euro’s dan CUP, omdat ze met euro’s veel meer kunnen kopen. Je bent zelf goedkoper uit als je eerst euro’s omwisselt naar CUP en vervolgens in CUP betaalt, maar bedenk dan even dat jouw contante euro’s voor de Cubanen die excursies organiseren echt een wereld van verschil maken.
Jesús regelt de paardrijdexcursies van zijn bedrijfje Visita, Vinales altijd bij zijn buurman en officiële paardrijdgids Juan José en die is sinds begin vorig jaar gelukkig alweer gestart met toeristen meenemen te paard. Zo fijn dat het éindelijk weer kan! . Als je praat met mensen die járen geleden in Cuba zijn geweest, zullen zij je vooral veel verhalen kunnen vertellen over het oninspirerende eten.
Dat, en kreeft in overvloed. Nogal een rare situatie - taxi vergunning kosten. De laatste jaren is de situatie in Cuba echter enorm verbeterd, er zijn meer importen van producten, particulier gerunde restaurants schieten als paddenstoelen uit de grond en de jonge Cubaanse generatie is heel inventief met ingrediënten. Er zijn tapasrestaurants, rooftopbars en gerechten die niet misstaan om menig Instagram-foodaccount.
Toen kwam corona. Wat betekende dat de toeristenstroom tot een halt kwam, de importen van producten stopte, restaurants sloten en Cubanen zelf de grootste moeite hadden om aan eenvoudige basisproducten te komen. Ondertussen begint de situatie weer wat te verbeteren, restaurants gaan weer open en er is weer wat meer eten verkrijgbaar.
Dat is wel echt iets om rekening mee te houden! Aan het begin van 2023 zullen nog niet alle restaurants open zijn, zal je nog niet alle gerechten van de menukaart kunnen bestellen en tref je in winkels nog steeds veel lege schappen (taxi vert prix). Is dat een reden om niet naar Cuba in 2023 te reizen? Nou, wat mij betreft niet.
Je krijgt er een bijzondere ervaring voor terug! . Nu er in Cuba meer schaarste is dan voorheen, is het ook verstandig om goed na te denken over de spullen die je meeneemt. Eerder heb ik een handige paklijst gemaakt voor een Cubareis, met daarop zaken als een toeristenkaart, wereldstekker en kledingadvies.
Antibiotica is in Cuba bijna niet te verkrijgen, ook niet op doktersrecept, omdat het er eenvoudigweg niet is. Dus mócht je iets nodig hebben tijdens je reis, dan is het beter dat je zelf iets bij je hebt (taxi guillemins). Je kunt dit met je eigen huisarts overleggen voor je reis, en raadpleeg in Cuba ook altijd een lokale arts als je zorg nodig hebt en vertel hem dan dat je antibiotica bij je hebt.
De Cubaanse overheid heeft de import van medicijnen op dit moment volledig vrijgegeven, dus je mag een onbeperkte hoeveelheid medicijnen invoeren. Dit hebben ze gedaan omdat er op het eiland niet genoeg is en ze het nodig hebben dat reizigers extra voorraad meenemen. Andere zaken die je extra kunt meenemen en achterlaten zijn spullen voor persoonlijke verzorging zoals zeep, shampoo, douchegel, talkpoeder, bodylotion, scheermesjes, haargel.
de Kruidvat koopt. Verder zijn mensen heel blij met keukenspullen, dus dingen als roerspatels, blikopeners, bouillonblokjes, dunschillers en afwasmiddel worden heel hartelijk ontvangen. Het zijn fijne presentjes om te overhandigen in je casa particular. De grootste hap uit je reisbudget wordt vaak gevormd door je internationale vlucht. Nog niet alle luchtvaartmaatschappijen zijn alweer op volle sterkte wat betreft hun routes naar Cuba, maar er is alweer veel keus vanuit Europa, Noord-Amerika en Midden-Amerika.
De enige rechtstreekse optie vanuit Nederland op dit moment is de chartervlucht met TUIfly van Schiphol of Brussel naar Varadero. Zelf zoek ik altijd naar vluchten via de website van Skyscanner, waar je een goed overzicht hebt van prijzen, vluchttijden, vluchtduur en aantal overstappen. Ook kun je dan zien welke aanbieders allemaal een bepaalde vlucht verkopen.
Meestal niet het goedkoopst, maar een paar tientjes duurder. Echter, als je je ticket koopt via tussenpartners dan kan het zijn dat het héél ingewikkeld wordt om je geld terug te krijgen, mocht een vlucht toch op het laatste moment niet doorgaan. Dit hebben veel reizigers gemerkt in het begin van de coronapandemie en velen zitten nog steeds te wachten op hun geld… In deze toch wat rare tijden zou ik daarom altijd aanraden om direct bij de airline zelf te boeken, dan heb je de meeste kans op een correcte behandeling en restitutie van je reissom bij annulering.
Natuurlijk moet je voor een vliegreis naar Cuba goed de huidige inreisregels checken. Het beste doe je dit op de website van Min, Bu, Za. Vlieg je naar Cuba met een internationale vlucht met overstap, zorg dan dat je je óók goed inleest voor de inreisvoorwaarden van het land waar je een transit hebt.
Het kan eventueel ook nog bij aankomst op de luchthaven in Cuba, maar de wifi is in Cuba vaak heel beroerd en onbetrouwbaar dus ik raad je sterk aan D’Viajeros al voor vertrek in te vullen. Print daarna de bevestiging uit en neem ‘em mee, dan kan je sneller door de rij bij de douane in Cuba. taxi bredene.
Dat doe ik zelf altijd, daar zie je precies welke maatschappijen vliegen en naar welke steden. Vooral handig als je bijvoorbeeld door Midden- of Zuid-Amerika reist en Cuba wil combineren met andere landen! . Als laatste punt nog een kleine update over de internetsituatie in Cuba. Jarenlang was er vrijwel geen internet beschikbaar in Cuba – zelfs toen je in andere landen al met je mobiel online kon surfen, moest je in Cuba nog naar een interncafé waar je eerst een uur in de rij moest, om vervolgend tergend langzaam in te bellen en drie internetpagina’s te checken. tour et taxi expo toutankhamon.
De overheid heeft in vrijwel elke plaats wifi-hotspots aangelegd, waar je met een prepaid kraskaart kunt inloggen. En kaart voor 1 uur kost omgerekend €1. Ook steeds meer casas particulares hebben een wifi-verbinding, hoewel die vaak wel eerst op verzoek even aangezet moet worden. De tijden dat je in Cuba nergens online kon en dus noodgedwongen op digital detox ging, zijn hiermee dus wel echt voorbij.
De terminal hebben we moeilijk gevonden, onze Tomtom reed met ons naar een sociale wijk, nr 40 kende hij niet. Met enige moeilijkheden zijn we er geraakt. Op de boot kregen we een parking bij de roltrap Handicap, een kajuit vooraan in het midden voor juist onder de stuurhut, onze kajuit was gemeten 60cm breder dan de eerste kamer in Vilnius.
Latest Posts
Zalando Badkleding
Badkleding Dag Woensdag
Badkleding - 12 Woorden